A túrázók kedvence

túraTúrázni nagyon jó, hiszen egy próbát teljesít az ember, amiről talán elképzelése sem lett volna, hogy mire is képes. A túrázáshoz természetesen a fáradtságon kívül a túratársak, a látnivalók, a jó kedv és egészség is hozzátartozik.

Egy szép környék minden másnál üdítőbben hat a túrázóra. A természetben való túrázás egyik kedvenc célja a gombaszedés. Az igazi, összetéveszthetetlen erdei vagy mezei gombából közösen készített ebéd vagy vacsora teszi fel a fáradtságos túra végére a pontot.

Aki szereti a gombát, és szereti a túrázást is, kifejezetten örül annak, ha esik az eső. Ilyenkor már lehet szervezni a gombaszedő túrát, hiszen az esős napot követő héten már jó eséllyel szedhetők az ehető gombák. Ez pedig azt jelenti, hogy az esős naptól számított ötödik napon összejön a túracsapat, a gombapaprikás alapanyagait, bográcsot is cipelve indulhatnak a gombaszedő túrára.

A gombaszedésnek igazából nincs jelentős idénye, hiszen egész évben tart a gombaszezon. A legjobb időszak mégis inkább az őszi és tavaszi időszakra esik, hiszen ilyenkor esik többször és többet az eső. A gombaszedés nem veszélytelen, ezért kezdő túrázók soha ne szedjék magukban a gombát, és ne is főzzék meg addig, míg egy gombaszakértő át nem nézte a szerzeményeket. A legjobb megoldás, ha olyan túrázó társ is van a csapatban, aki felismeri a gombákat. Ha ilyen nincs, vigyük a legközelebbi piacra, szinte minden piacon van hivatalos gombavizsgáló, aki igazolást ad a szedett gomba ehetőségéről.

A gombaszedéses túrához az erősebb túracipőn kívül szükség van még egy kosárra – nem nylon zacskóra – ami összegyűjthető a szerzemény. Szükséges még egy éles kés, egy gombával foglalkozó szakkönyv is. Szükséges még egy jó társaság, egy bogrács, és a főzéshez szükséges alapanyagok.

This entry was posted in Pihenés and tagged , . Bookmark the permalink.